Brønde

Overvejer du at bygge en brønd til huset? Det eneste du faktisk behøver er en brøndring og resten kan du helt selv klare.

Brønde i Danmark

Det er efter hånden sjældent at man ser brønde her i Danmark, men det er altså stadig muligt at finde et par stykker. Der er faktisk omkring 70.000 husstander der har egen privat brønd hvor de kan hente drikkevand fra hvis de ønsker. Grunden til vi ser mindre og mindre brønde rundt omkring i Danmark er at største delen af den danske befolkning får deres drikkevand fra forskellige rensningsanlæg der ligger rundt i danmark, som er det noget af det reneste drikkevand i hele verden. Det er også derfor folk ikke benytter brønde mere fordi vand fra rensningsanlæg generelt bare er meget renere end det de kan få op fra private brønde. Men man må i faktisk selv bestemme om man vil benytte sig af sin egen private brønd men der dog meget svingende resultater på hvor rent drikkevandet er i disse private brønde. Der bliver ikke taget prøver af private brønde og man står selv til ansvar for egen privat brønd hvilket også gør det mindre attraktivt at benytte sig af egen brønd.

Egen brønd

Ønsker man bygge egen brønd er det faktisk forholdvis simpelt at komme indgang med. Det eneste det som sådan kræver er faktisk en brøndring og resten kan man selv lave. Det er dog et lidt stor projekt at lave selv, da det kræver en del grave arbejde. Så hvis du er alene om projektet kun udstyret med en skovl, så du ligge en del arbejds timer af til udgravning. Sådan brøndring vejer også en del kilo så at få sat den ned kræver for de fleste også noget hjælp. Men er muligt også uden at det skal koste en bundegård.

Snak med kommunen omkring brug af brønd

Man skal dog være opmærksom på afgifter for brug af vand fra kommunen. Der skal også spørges om lov af kommunen før man bare begynder at benytte en gammel brønd eller hvis man ønsker at lave boring til helt ny brønd. Det er derfor vigtigt lige at kontakte kommunen inden man bare begynder på projekt ny brønd.  Kommunen har i løbet af de sidste par år været meget strikse omkring brønde fordi det i værste tilfælde kan forurene grundvandet, så de prøver så vidt muligt at presse folk til at bruge det offentlige vand i stedet for deres egen private brønd boring.

Leave a Reply