Måleudstyr og dataloggere er forskelligt udstyr til at logge og måle forskellige ting. Det kan være noget som temperatur, fugt eller pH-værdi.

Hvad er det og hvad kan det bruges til?

Som nævnt tidligere kan måleudstyr være med til at fortælle noget om en given værdi af en forudbestemt ting, som fx temperatur eller fugt. Det kunne eksempelvis være i applikationer hvor det er vigtigt at noget holder en bestemt temperatur, såsom på fabrikker hvor der produceres fødevarer. Her er det yderst vigtigt at visse temperaturer overholdes, så man er sikker på at fx brød er bagt og at kød er gennemstegt, så man overholder fødevarestyrelsens retningslinjer, og så man er sikker på at forbrugerne der køber ens produkter, får et ens produkt hver gang og at det ikke udgør en sundhedsmæssig risiko for vedkommende.

Samtidig er det også noget der kan være yderst vigtigt i medicinalindustrien, hvor medicinen måske skal opbevares ved en bestemt temperatur, eller hvor man måske skal opretholde en bestemt temperatur i fremstillingsprocessen. Her kan datalogning være behjælpelig til at holde styr på, at temperaturerne er som de skal være. Flere dataloggere kan sågar sende en SMS til vedkommende der er administrator, i det tilfælde at dataloggeren registrerer at logningen viser tegn på at signalet kommer ud over en bestemt grænseværdi, som fx kan være en temperaturgrænse.

Her kan de forskellige dataloggere gemme den data de logger på mange forskellige måder, med intern hukommelse, hukommelseskort eller harddiske, for at nævne et par af de måder opbevaringen af dataen kan ske på. Samtidig kan man få trådløse enheder som kan forbindes til flere forskellige andre enheder, og på den måde kan man forbinde forskellige enheder med forskellige funktioner til dataloggeren.

Samtidig kan de fås i flere forskellige udformninger, både mere manuelle enheder, og enheder som kan stå og holde styr på datalogningen imens man foretager sig andre ting. Dette afhænger naturligvis af ens behov, og derfor er det vigtigt at vide, hvilke behov man har, så man kan finde den datalogger der passer bedst til ens behov.

Et sted man bl.a. kan anskaffe sig dataloggere er virksomheden ltm.as, som sælger en lang række forskellige dataloggere og udstyr til dette.

Leave a Reply